01/06/2015

Ajatuksia Yksinäisyydestä



Ajatuksia Yksinäisyydestä

Istun itsekseni omassa huoneessani koneen äärellä vapunaattona valittaen tylsyyttä. Kaikki muut tuntuvat olevan jossain, enkä itse keksi tekemistä. Onko tämä tylsyyttä vai yksinäisyyttä? Kenties molempia? Tylsyyteni sai minut kuitenkin pohtimaan, mitä yksinäisyys todellisuudessa on. Ensin olisi kuitenkin palattava takaisin edellisessä tekstissäni ”Ajatuksia taulusta” kertomaani kiusaamiseen.
                      Mainitsin, että kiusaaminen oli tehnyt minusta epävarman ihmisen. Tämä ei itsessään sano, että olisin yksinäinen. Toisaalta epävarmuus voi johtaa siihen, ettei uskalla tuoda itsestään kaikkea esille ja näin joutuu viettämään iltojaan yksin. Mutta onko yksin olo yksinäisyyttä? Voiko yksinäisyyden muotoja olla monia? Yksinäisyys on kenties jokaiselle henkilökohtainen asia. Jokainen käsittää yksinäisyyden omalla tavallaan. Mikä on sitten minun käsitykseni yksinäisyydestä?
                      Minun oma käsitykseni yksinäisyydestä on kahdenlaista. Toinen on sitä, että istut päivästä toiseen itseksesi kotona, kun taas toinen on sitä, että sinulla ei ole varsinaisesti ketään kenelle kykenisit suoraan puhumaan omista asioistasi. Tarkoitan todella henkilökohtaisia asioista kertomista ilman pelkoa siitä, että sitä kerrottaisiin eteenpäin. Toisin sanottuna, toinen yksinäisyyteni on luottamuksen puute. Voinen todeta, että olen tunnistanut nämä molemmat itsessäni. En tietenkään viittaa siihen, etteivätkö ympärilläni olleet ihmiset olisi luottamuksen arvoisia, vaan siihen, että oma kykyni luoda luottamus toiseen oli heikko.
                      Kun mietin, mistä luottamukseni romahti, on sitä vaikeaa huomata. Tietenkin selvää on se, että se on kiusaamisen syytä. Mutta mikä kiusaamisessa sai minun luottamukseni romahtamaan? Minuun kohdistunut kiusaaminen oli pääasiassa verbaalista. Päivisin kuullut sanat olivat homo, gootti ja rasvaletti. Homo nimitys on ilmiselvää, se on ollut aina vieras asia ihmisille, etenkin lapsille, jotka eivät ymmärrä, mitä on seksuaalisuus. Tuohon aikaan katsoin ylös veljeäni, joka on mm. thrash-metallin kuuntelija, tykästyin myös itse musiikkityyleihin ja aloin pukeutua tummiin vaatteisiin. Toisaalta toinen syy sille oli, että puberteettini oli alkanut, enkä halunnut näyttää hikoiluani. Rasvaletti on lähes itsestään selvyys jo tässä vaiheessa. Minulla oli pitkä tukka, joka rasvoittui todella helposti lähes yössä, joten tästä sain nimityksen rasvaletti.
                      En ole tähän mennessä löytänyt syytä, miksi luottamukseni puhua asioista romahti. Voisin olettaa kyseen olleen siitä, että pelkäsin kaiken kertomani olevan hyljeksittävää eli, että sille naurettaisiin. Kenties en koskaan edes ehtinyt kehittää kykyä kertoa asioistani. Tämä on jonkin verran ristiriidassa teini-ikäiseen minääni, joka kuitenkin kertoi helposti asioistaan ja tunteistaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, ettenkö olisi ollut yksinäinen.
                      Edellistä väittämääni on vaikeaa selittää. Pystyin kertomaan asioistani satunnaisille henkilöille, kävin ulkona lähes joka ilta sekä minulla oli kavereita. Mitä sitten tarkoitan? Vaikka minulle oli helppoa puhua asioistani, niin en koskaan luonut täydellistä luottamusta keneenkään. Muistutan lukijaa, että tämä oli täysin minussa itsessäni, eikä siihen silloin vaikuttaneet ulkoiset tekijät. Kykenin kuitenkin tunnistamaan henkilön, johon olisi helppo luottaa ja kenestä tiesin kehen voin luottaa, mutta en kuitenkaan siihen kyennyt. Tämä voisi olla selvä merkki siitä, että en koskaan saanut mahdollisuutta luoda luottamussidettä perheeni ulkopuoliseen henkilöön, kun sosiaalinen kasvuni oli alkamassa nuorempana.
                      Yksinäisyyteni siis jatkui kavereista ja menoista huolimatta. Minulla tuli ja meni niin sanottuja ”teinisuhteita”, joiden pohjalla hyvin pitkälti oli kokeilunhaluisuus. Näistä suhteista ei siis kehkeytynyt minulle luottamussidettä. Tähän asti on siis selvää, että en ole kyennyt luomaan luottamuksellista suhdetta tähän asti. Suhdetta ihmiseen, jossa itse olisin kykeneväinen täysin avoimeen puhumiseen. Mainittakoon, että viimeaikoina olen saanut luotua pari sellaista suhdetta, niin uutta, kuin vanhaakin. Kiitos teille.
                      Olen siis siinä vaiheessa, että tiedän syyn olleen kyvyttömyydestä luottamuksen luomiseen. Minkälaista luottamusta siis olen hakenut ihmisistä. Tietenkin hänelle on pystyttävä puhumaan niin iloista kuin suruista, tärkeistä ja vähemmän tärkeistä asioista. Luottamukseenhan kuuluu myös toisen tunteisiin myötäily ja niiden hyväksyminen. Ihminen johon voi luottaa kykenee näyttämään, että hän kuuntelee pyyteettömästi, eli hän ei vaadi suoranaisesti, että sinä kuuntelisit häntä. Toki luottamussuhteeseen tarvitaan kaksi osapuolta, joten toisen osapuolen kuuntelu kuuluu asiaan. Huomaan, että nämä asiat kuvastavat todella läheistä ystävää tai parisuhdekumppania.
 Olen nyt onnistunut kuvaamaan luottamuksen, mutta mihin jäikään yksinäisyys? Se katosi, kun kerroin luottamuksesta. Viimeaikoina luomieni luottamussuhteiden ansiosta tunnen kykyä päästä yli minua pitkään vaivanneesta yksinäisyydestä. Yksinäisyydestä, joka on ollut itsensä kanssa oleskelua ja omien tunteidensa ja asioidensa sisällä pitämistä. Haluan vielä kerran kiittää, mutta en vain niitä, joihin olen saanut luotua luottamussuhteen viimeaikoina. Vaan kaikkia ihmisiä, jotka ovat olleet tukenani vuosien varrella, perhettäni, ystäviäni sekä muutamia tuntemattomia, joiden kanssa olen jutellut netin välityksellä. Kiitos

Nuudom 1.5.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti