16/04/2015

Ajatuksia Instagramista



Ajatuksia Instagramista

Herään aamulla ja katson puhelintani, ilmoitus Instagram sovelluksesta. Henkilö X on tykännyt yli 6 kuvastani. Mietin ”miksi tykätä, muttei seurata?” Vierailen käyttäjän profiilissa ja huomaan, että hänellä on yli 1000 seuraajaa ja hän itse seuraa n.450 profiilia. Nopean tuomitsemistapani takia päättelen, että henkilö hankkii tällä tavalla sivulleen paljon seuraajia. Herää toinen kysymys ”miksi tehdä tällaista?” Eikö riitä, että läheisesi ja kenties muutama puolituttu seuraa sinua? Onko seuraajien määrä todella niin tärkeä? Samankaltaista asiaa pohdin tekstissäni ”Ajatuksia paperista”, jossa mietin Facebookin tykkäysten tärkeyttä ja sen yhteyttä omaan itsetuntoon. 


Samana iltana kerron asiasta kaverilleni, joka tokaisee ”Ne on niitä joiden itsetunto on kiinni tykkäysten ja seuraajien määrästä”. Mietin, että onko asia tosiaan näin? Miten jonkin niin todellisesta vuorovaikutuksesta poikkeava voi vaikuttaa niin paljon henkilön itsetuntoon? Toisaalta mitä on todellinen vuorovaikutus?  Ihmiset voivat tavata toisensa oikeassa elämässä esimerkiksi kahvilassa, toinen voi kehua ulkonäköäsi ja pelkästään toisen läsnäolo voi kohentaa itsetuntoasi. Tämä voisi määrittää raa’asti todellisen vuorovaikutuksen. Instagramissa sinua voi seurata kirjaimellisesti miljoonat ihmiset, joista et tunne edes murto-osaa. Onko siis Instagramissa tapahtuva vuorovaikutus tärkeämpää kuin todellinen vuorovaikutus? Minkä takia niin monet tykkääjät tuovat hyvän mielen, jos sinun todellinen lähipiirisi koostuu perheestäsi ja kavereista? Voiko suosioon jäädä koukkuun? 

Totean, että ihminen on laumaeläin. Tarvitsemme toistemme tukea ja läheisyyttä. Mutta missä vaiheessa tämä tuki ja läheisyys eivät riitä? Onko Instagramin tuoma helppous tehnyt meistä ahneita seuraajille ja suosiolle? Ihmisen itsetunto määrittää sen, kuinka hyvin hyväksymme itsemme ja millaisena näemme itsemme. Voiko olla mahdollista, että ihmisen itsetunto on riippuvainen suosiosta virtuaalitodellisuudessa, jossa on mahdollista seurata/ tykätä ilman mitään perusteita. Voiko itseänsä määritellä luvulla 1000?

                      Suosioon koukkuun jääminen voisi mielestäni viitata siihen, että samalla tavalla, kuin ihminen kykenee nauttimaan liiasta sokerista, pystyy ihmisen itsetunnon ja biologian tuoma tarve ihmisistä ympärillään, samalla tavalla nauttimaan liiasta ihmismäärästä. Toisaalta samalla voi miettiä, onko suuri ihmismäärä pelkästään hyväksi? Itse ajattelen, että kaikki on liikana huonoa. Joten mitä huonoja puolia suuri määrä ihmisiä voi tuoda? Kenties ihailijoiden määrä voi nousta päähän, eli ihmiselle kehittyy liian suuri ego. Tässä mielessä ihminen voi ajatella olevansa muita parempi, pelkästään seuraajien määrän takia. Tässä suhteessa ihminen määrittelisi itsensä aiemmin mainitulla luvulla 1000. Tämä on tietenkin vain hypoteesi, eli sitä ei ole todistettu. Millaisia käytännön ongelmia liian suuri ego voi tuoda? Moneenkaan kulttuurin ei kuulu itsensä ja tekojensa kehuminen, eli ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää rehennellä saavutuksillaan. Tällöin henkilö, jolle on kehittynyt liian iso ego kohtaa ongelmia muiden ihmisten kanssa. Hänestä ei välttämättä pidetä yhtä paljoa, kuin aikaisemmin tai uusien tuttavuuksien tekeminen on vaikeaa. Tällöin voisi ajatella, että liian suuri suosio voi olla ongelma. Tässä kohdassa haluan muistuttaa, että tekstini on pelkästään pohdiskelevaa, enkä pyri leimaamaan suurta suosiota saaneita henkilöitä.

                      Mietin, että ”jos kerran suuri suosio tuo hyvän itsetunnon, niin tuoko pieni suosio vastakkaisen tuloksen?”. Toisaalta se ei ole suosion kasvun vastakohta. Se olisi tämän suuren suosion menettäminen.  Voisiko siis todeta, että tämä niin sanottu ”pieni suosio” vastata neutraalia suosiota? Tämän määrittäisi aiemmin mainitsemani lähimmäiset ja muutama puolituttu. Saadessani tämän pois muiden ajatusten edestä tuli mieleeni ”Minkä takia itsetuntoa on kasvatettava tavalla, joka ei ole vertainen todelliselle kanssakäymiselle?” Voisiko tosiaan olla niin, että suosio sosiaalisen median kanavan kautta toimii samalla tavalla, kuin herkut? Se antaa sinulle hyvän mielen, kun saat sitä enemmän ja enemmän, mutta liika on liikaa.
                      Nuudom 16.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti